Broddelen:

Broddelen is een spraakstoornis en wordt vaak verward met stotteren.

Bij broddelen is de planning van de spraak- en taal (hoe ga je iets zeggen en wanneer zeg je wat) verstoord in combinatie met een te hoog spreektempo.  Een broddelende de spreker  zegt vaak kromme zinnen  en is vaak slecht te verstaan.  De spreker begrijpt niet, waarom hij niet goed begrepen of verstaan wordt.  De broddelende spreker ziet zijn vele  versprekingen  vaak als slordigheden, maar daarnaast kan het ook zo zijn, dat hij zijn versprekingen niet  altijd opmerkt.

Broddelen wordt vaak niet behandeld,  omdat het als een stoornis over het hoofd  wordt gezien. Dit is jammer, omdat een broddelaar via een logopedische behandeling b.v. duidelijker zijn verhaal kan leren vertellen. En tips kan krijgen, om in zijn of haar werk instructies/mededelingen duidelijk te vertellen aan de collega’s en of werkgever.

Daarnaast komt stotteren regelmatig voor in combinatie met stotteren.

Krijgt u vaak te horen ‘wat zeg je?’,  of  merkt u op, dat u moeite heeft uw boodschap duidelijk en helder te vertellen, of spreekt u met veel  versprekingen, dan kan het zijn, dat u broddelt.  Bij twijfel kunt u ons altijd bellen voor meer informatie. 

(Bron:  Broddelen, een onbegrepen stoornis, Yvonne van Zaalen en Coen Winkelman)